14 Eki 2010

Duygular ve Performans: Performansı Arttıran Olumlu Duygular

Daha önce performansı arttırmada önemli olan duygusal zekadan ve performansın istenilen şekilde ortaya koyulmasını önleyen olumsuz duygulardan bahsettik. Peki, yüksek performansla ilişkili olan ve gerek sporcu, gerekse sanatçı için performansı üst düzeyde ortaya koymayı sağlayan olumlu duygular neler?

Ne yazık ki, insanoğlu olarak hepimizin paylaştığı ortak bir özelliğimiz var. Negatifi bulmak hepimiz için daha kolay, daha otomatik.
Olumsuz duygular nelerdir sorusuna verilen yanıt, uzun bir listeyken; olumlu duygular nelerdir dediğimizde benzer bir çeşitlilik ile karşılaşamıyoruz. Ancak hemen her alanda yüksek performans gösteren kişilere performans sırasında ne yaşadıklarını sorduğumuzda, çok çeşitli olumlu duygular tanımladıklarını görüyoruz.

Belirli bir performans sergilemek durumunda olduğumuzda, işimizi kolaylaştıracağı, performansı yükselteceğini bildiğimiz olumlu duygu ve motivasyonel durumların kısa bir listesi aşağıda yer alıyor...

Mutluluk / Neşeli Olmak: Yüksek performans sırasında yaşanan en temel duygu durumlarından biri neşeli olma halidir. Kişi kendini genel olarak "memnun" şeklinde tanımlar. Performans sırasında kişi yaptığı şeyden keyif aldığında mutluluk otomatik olarak ortaya çıkar. Performans sergilerken yaptığınız olumlu küçük başarıları fark etmeniz yüzünüzde küçük bir gülümsemenin oluşmasını sağlayacak, keyif almanızı mutlak kılacaktır.


Takdir Edildiğini Hissetmek: İnsanın ortak temel ihtiyaçlarından biridir. Takdir edildiğini, onaylandığını hisseden kişi, onaylanmadığını hissedenlere oranla, yaşamın her alanında daha yüksek performans göstermektedir. Takdir edilmek, tüm diğer olumlu duyugulanımları ve enerji düzeyini de tetiklediğinden, performansta çok hızlı bir yükselme sağlamaktadır. Diğerlerinden beklemek yerine, kendinize dönüp iyi olduğunuz, iyi yaptığınız şeyleri çıkarıp, kendinize bunları söylüyor olun. "Bende iyi ne var?"



Rahatlamış Olmak: Hem bedensel, hem de zihinsel olarak rahatlama hali, yüksek düzey performansta sürekli karşılaştığımız öğelerden biridir. Rahatlama, duyumsanan stres düzeyini azaltarak, zihinsel ve bedensel becerilerin ortaya koyulmasını kolaylaştırır. Performansı olumsuz etkileyen korku-kaygı-baskı üçlemesinin de panzehiridir.



Güven Duymak / Güvende Hissetmek: Hedefe ulaşabileceğinize inanmak, ve bunun getirdiği kendine güvenme, güvende hissetme hali. Özgüven diğer performans müdahalelerine kıyasla performansta en fazla yükselmeyi sağlayan değişkendir. Güvende hissetmek, kişinin sahip olduğu tüm becerileri rahat bir şekilde ortaya koymasını sağlar. Özgüveni geliştirmek, özellikle yıllar süren bir güvensizllik hissinin yaşandığı durumlarda, en etkin biçimde terapi ile sağlanabilir.



Gurur Duymak: Becerilerinizle, ya da kendinizle gurur duymak beraberinde özgüveni, rahatlamayı ve üst düzey performans ortaya koyulmasını sağlayan başarıya odaklanma durumunu getirecektir. Hakettiğiniz değeri kendinize verin. Hatta daha da ileri giderek, düzenli olarak kendinizi şımartın. Böylelikle sadece iyi performans sergilemekle kalmayacak, geri kalan mücadelelerde, maçlarda, oyunlarda, resitallerde daha istekli, daha neşeli olmanızı sağlayacaktır.



Coşkulu Olmak: Belirli bir görevi, performansı tamamlama konusunda duyulan isteğin coşkuya dönüşmesi, üst düzey performansın temel anahtarlarından biridir. Coşku beraberinde, yaptığınız işten keyif almayı, mutlu olmayı, güvende hissetmeyi getirir. Başarı motivasyonu sağlar. Başarı motivasyonu da performans sırasında aktif ve etkin olmanızı sağlayacaktır.


Performans sırasında bu olumlu duygulara odaklanmanız halinde, önemli bir değişim görürsünüz. Dahası için gününde olmanın özelliklerine de bakabilirsiniz.


Performansı Geliştirmek İçin
Aşağıdakileri Arttırın
Performansı Geliştirmek İçin
Aşağıdakileri Azaltın
Neşe
Hüzün
Mutluluk
İsteksizlik
Umut
Umutsuzluk
Sevgi
Nefret
İnanç
Çaresizlik
Gurur
Bencillik
Özgüven
Narsistlik
Cesaret
Korku
Memnuniyet
Kıskançlık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.