14 Eki 2010

Performans Geliştirmek İçin Yapılması Gerekenler

7 Aşama Önerisi - Richard F. Gerson, Ph.D.

Performans geliştirmede doğru değerlendirmenin önemini vurgulayan Gerson (2007), yedi aşamalı bir performans geliştirme sistemiz öneriyor. Spor psikolojisi kökenli Gerson'un önerileri, tüm performans alanlarında uygulanan tekniklerin farklı bir sıralaması olma özelliği taşıyor...

Peki nedir bu 7 aşama: Hedef Belirleme, Beklenti Yönetimi, Yeteneklerin Etkinliğini Sağlama, Farkındalık Geliştirme, Zihinde Canlandırma, Konsantrasyon, Alışkanlık Oluşturma...

Bu aşamaların her biri ile ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşıyor olacağım.
Pek çoğu Gerson'un önerilerinin de içinde yer aldığı ancak performans psikolojisi alanında en yaygın olarak kullanılan ve etkinliği kanıtlanmış olan yöntemler eşliğinde olacak. Ama önce kısaca belirtelim, nedir bu 7 aşama...

1. Hedef Belirleme: Performans hedeflerinin, spesifik, ölçülebilir, sonuç odaklı, gerçekçi ve zamana yayılmış olarak doğru biçimde belirlenmesi....

2. Beklenti Yönetimi: Başarı olasılığına ilişkin sahip olunan beklentilerin yeniden gözden geçirilmesi süreci. Geçmiş deneyimler, yetenek - bilgi düzeyi vb. pek çok faktöre dayanarak belirlenen beklentilerin performansı geliştirecek biçimde yeniden düzenlenmesi.

3. Yeteneklerin Etkinliğini Sağlama: Var olan potansiyelin gerçek performansa dönüşebilmesi için, kişide var olan yeteneklerin yeniden değerlendirilmesi ve performansa engel teşkil edebilecek blokların kaldırılması ile yeteneğin optimum düzeyde ortaya koyulmasının sağlanması.

4. Farkındalık Sağlama: Performansı geliştirilen kişinin hedefleri, beklentileri, yetenekleri, süreç içinde karşılaşacağı zorluklar, bu zorlukları aşmak için sahip olduğu kaynakları ve geliştirmesi gereken yanları konusunda farkındalık gelliştirmesinin sağlanması.

5. Zihinde Canlandırma: Kişinin zihinsel antrenmanı ve performansı geliştirmede zihinsel becerilerini etkin olarak kullanabilmesi için "zihinde canlandırma" teknikleri konusunda eğitilmesi ve ustalaştırılması.

6. Konsantrasyon: Kişinin dikkat becerileri konusunda eğitilmesi. Konsantrasyonun herhangi bir nedenle dikkatin dağılmasını önleyecek düzeyde bir sağlamlığa getirilmesi. Hedefe odaklanma konusunda kişinin ustalaştırılması.

7. Alışkanlık Oluşturma: Peformans geliştirmede söz konusu 6 aşamanın dışında da yer alan, kişiye özel geliştirilmesi gerektiği belirlenen diğer alanlarda da edinilen becerilerin kişinin günlük hayatının ve performans sürecinin doğal parçaları haline gelmesinin sağlanması.





Gerson, Get Rich (Zengin Ol) olarak adlandırdığı bu aşamalarının ayrıntılarını Positive Performance Improvement adlı kitabında bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.