14 Eki 2010

Performans İçin: Hedef Belirleme


İstediğimiz hedefe ulaşabilmek için, öncelikle neler olmasını istediğimizi bilmeliyiz. İstediklerimizi bilmenin yolu da, iyi plan yapmaktan geçer. İstediklerimiz gerçekçi ise ve bunlara nasıl ulaşacağımızın planını yaparsak, sonuçlardan da emin oluruz.

Hayallerimizin gerçekleşebilmesi için, amaçlarımızın spesifik, ölçülebilir, gerçekçi, ulaşılabilir, olumlu, motive edici ve zamana yayılmış olmalı ve bunların gerçekleşmesi için istekli olmalıyız.

  • Amaçlar olumlu şekilde ifade edilmeli: İnsan amaçlarına yönelmeli ve amaçlarının büyüsüyle ona kendini adamalıdır. Birey amacına ulaşmayı çok ama çok istemeli. İnsan istediklerine yoğunlaşmalı, istemediklerine değil. İnsanın isteklerine yoğunlaşması hedeflerini netleştirir. İstemediğimiz şeylere yoğunlaşmamız hedefleri bulanıklaştırır.
  • Amaçlar sizin kontrolünüzde olmalı: Kontrolünüzde olmayan amaç ve hedeflerin gerçekleşme şansı azalır. İsteklerimizde başka insanlar, unsurlar varsa, bunların rolü, payı iyice belirlenmeli, mümkünse bu unsurlara bağımlı olunmamalıdır. Çünkü insanlara ya da diğer unsurlara güvenirseniz ve istediğiniz yardımı bulamazsanız yıkılıp kalabilirsiniz. Bu da belirsiz bir durum yaratacağından işler sarpa sarabilir.
  • Amaçlar tamamen spesifik olmalı: Amaçlarınızı oluştururken bütün detayları gözden geçirin. Amaçlarınız nasıl görünüyor, duyuluyor, hissediliyor? Amaçlarınızın boyutu, hacmi nedir? bütün detayları organize edin. Amaçlarınız sizin dışınızda kimleri, neleri, nerede, nasıl, niçin, hangi zamanı ilgilendiriyor? Amaçlarınızın detayı ne kadar zenginse, başarı yüzdesi o kadar yüksek olacaktır.
  • Amaçlarınıza ulaştığınız nasıl bilinecek? Amaçları saptamak kadar, onların gerçekleşip gerçekleşmediğini anlayabilmek de bir beceri ve yetenek işidir. Amaçlarınızın gerçekleştiğini nasıl bileceksiniz? Amaçlarınız gerçekleştiğinde neler olacak? Neler görecek, duyacak, hissedeceksiniz? Amaçlarınız, ne kadar zamanda, nerede, ne zaman ve nasıl bitecek? İsteklerinizi gerçekleştirebilmek için kaynaklarınız var mı? Bu kaynaklar içsel kaynaklar olabilir. İçsel kaynaklarınız, tavır, tutum, sezgi, uyum gibi becerilerdir. Dışsal kaynakları ise, para, zaman, araç vb olabilir.
  • Amaçlarınızın çevre ile ilişkileri: İstediklerimizi, amaç ve hedeflerimizi yapılandırmanın son çerçevesi, çevredir. Hepimiz küçükten başlayan ve büyüyen bir sistem içinde yaşıyoruz. Yaptığımız her hareket, her düşünce başkaları için de önemli. Dolayısıyla birçok şeyi birçok kişi ile paylaşıyoruz.
--- Amaçlar ve hedefler olumlu olmalıdır. Ne istediğine odaklanılmalı, ne istemediğine değil.
Soru: Gerçekten ne istiyorum? Değişime hazır mıyım?

--- Sorumluluk kendinizde olmalı, ve sorumluluğu üstlenmelisiniz. 
Soru: Amaçlarıma ulaşmak için neler yapmalıyım? Nereden başlamalıyım?

--- Amaç spesifik olmalıdır.

Büyük Hedefler
        
                    
Hedefleri büyüt                                    Amaçlarıma ulaşmanın benim için anlamı nedir? 

İstekleriniz

Hedefleri küçült                                   Beni engelleyen nelerdir? 

Küçük Hedefler
                  
          

Soru: Kiminle/kimlerle, nerede, ne zaman ve nasıl amaçlarıma ulaşabilirim?

--- Amaçlara ulaşmak için kaynaklar yeterli olmalıdır.
Soru: Amaçlarıma hangi kaynaklarımla ulaşabilirim? Amaçlarıma ulaşabilmem için hangi kaynaklara ihtiyacım var?

--- Amacınız ve hedefleriniz yeterli büyüklükte olmalıdır. Yani çıtayı nereye koymalıyız, buna karar vermeliyiz.
Soru: Amaçlarım beni motive diyor mu? Yeterince büyük mü? Hedef büyükse, beni hedeflerimden alıkoyan unsurlar neler? Küçükse, yeterli büyüklük nedir?

--- Hedefimize ulaştığımızın kanıtları nelerdir?
Soru: Amaçlarıma ulaştığımda neler olacak, ne göreceğim, ne duyacağım, ne hissedeceğim ve amaçlarıma ulaştığımı nereden anlayacağım?

--- Ortaya koyduğunuz davranışları değerlendirin.
Soru: Amaçlarımın hayatımla ve diğer aile bireyleri ile ilişkileri nasıl, dengeli mi? Başka kimleri etkileyebilir? Amaçlarımı gerçekleştirmeye gerçekten hazır mıyım? Değişim nasıl gerçekleşecek? Değişim için tamamen hazır mıyım?

Kesin Başarı Formülü

  • Ne istediğini, neden istediğini bil.
  • Eyleme geç.
  • Kontrol et.
  • Esnek ol.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.