12 Nis 2010

uzman olmak???



1 yıl içinde, belirgin bir konu ile ilgili, 10'dan fazla kitap okursanız, bu konu ile ilgili dünyadaki insanların % 95'inden daha fazla bilgi sahibi olmayı garantiliyorsunuz. Dolayısıyla o konuyla ilgili uzman kabul edilen % 5'lik grubun içinde yer alıyorsunuz...

Peki ya belli bir performans alanında 10 yılı aşkın süredir, belirli bir çalışma temposu içinde yer almak?


Çalışmak, tüm performans alanlarında üst düzey performansa ulaşmak için mutlak koşul. Alanında 1. olarak tanımlanan kişiler incelendiğinde, ilk vurgunun "çalışmak" noktasında olduğunu görüyoruz. Çalışmak, yetenek... sonrası...

- Performans sergileyen kişinin, performansı ile ilgili anıları neler? Performans sırasında hangi eski anılar tetikleniyor? Geçmiş deneyimleri ona ne söylüyor?
- Hangi duyguları yaşıyor? Performansı ile ilgili duygulanımları sıklıkla neler oluyor?
- Performansı ile ilgili motivasyon düzeyi ne? Kişiyi ne/neler motive ediyor?
- İnanç sistemleri neler? Nasıl bir mekanizma ile işliyor? Kendisi ve performansı ile ilgili inançları, diğerleri ile ilgili inançları, ona ne söylüyor?
- Peki ya özgüveni?

Kişinin performansının daha iyi olmasının sağlanmasının tek yolu, performansa etki eden tüm sistemlerin bir arada ele alınması ve geliştirilmesidir. Sadece çalışmak daha iyi performansı garantilemeyeceği gibi, sadece geçmiş olumsuz deneyimler üzerine çalışmak da performansı geliştirmede herhangi bir sonuç sağlayamayacaktır.

Performans geliştirme sürecinin kişi ile birlikte, o kişiye özel çalışmalarla, titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.